- verbonden partijen
Veiligheidsregio Kennemerland (VRK)
Veiligheidsregio Kennemerland (VRK)
Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Kennemerland (VRK)
Doelstelling
Door intergemeentelijke samenwerking en een doelmatige organisatie en coördinatie uitvoering geven aan:
- taken op het gebied van brandweerzorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing als genoemd in de Wet veiligheidsregio’s;
- taken op het gebied van bescherming en bevordering van de gezondheid van de bevolking als genoemd in de Wet publieke gezondheid;
- taken betrekking hebbende op hulpverlening bij ongevallen en rampen alsmede de voorbereiding daarop, zoals genoemd in de Wet veiligheidsregio’s;
- de ingevolge de Wet Ambulancezorg (WAZ) noodzakelijke zorg en ambulancehulpverlening.
Deelnemende gemeenten
Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen, Zandvoort.
Bestuurlijk belang
Conform de gemeenschappelijke regeling is de burgemeester lid van het algemeen bestuur. De burgemeester is tevens lid van de bestuurscommissie Openbare Veiligheid. Een wethouder is lid van de bestuurscommissie Publieke Gezondheid en Maatschappelijke Zorg & Veiligheid.
Bestuurlijke verantwoording
Voor vaststelling van de begroting en het jaarverslag van de VRK wordt de zienswijze van de Raden gevraagd. Het Algemeen Bestuur van de VRK stelt vervolgens de begroting en het jaarverslag van de VRK vast, rekening houdend met de zienswijzen van de raden, de stemverhouding en de bepalingen in de GR van/binnen de VRK. Bestuursrapportages van de VRK worden ter kennis-name gebracht van de raadsleden. Daarnaast rapporteert de burgemeester de raad mondeling over de onderwerpen uit de bestuurscommissie.
Financieel belang
Op basis van het inwoneraantal vormt Bloemendaal 4,2% van het totaal van deze GR.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: gemiddeld
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
6.102.000
5.086.000
70.943.000
67.294.000
Rekeningresultaat
Resultaat na bestemming rekeningresultaat
2023
2024
87.000
-542.000
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven (61010110.443300/ 61020110.443300/ 66810300.443300/ 67010110.443300)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
2.666.457
2.666.457
2.667.913
1.456
Ontwikkelingen
De VRK voert als een uitvoeringsorganisatie voor de negen gemeenten een groot aantal taken uit. Op veel gebieden zijn er ontwikkelingen gaande.
Ontwikkelingen
In toenemende mate wordt door burgers belang gehecht aan bescherming van gezondheid en veiligheid. Intussen is het een grote maatschappelijke opgave om de continuïteit te waarborgen en betaalbaar te houden.Eind 2024 is de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling tot stand gekomen. De Omgevingswet is 1-1-2024 in werking getreden. Er zijn een groot aantal 'ontwikkelingen' gaande die van invloed zijn op het werk van de VRK. Grotendeels zijn dat, vanzelfsprekend eigenlijk, de ontwikkelingen die gemeenten ook kennen: ontwikkelingen rond duurzaamheid, energie transitie, vluchtelingen- en/asielzoekers opvang.
Brandweerzorg
Brandweer Kennemerland zet specifiek in op een brandveilige regio met minder branden en minder slachtoffers. Tijdens incidenten biedt zij 24/7 daadkrachtig en vakkundig hulp. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat informatiemanagement en Business Intelligence hierin een steeds grotere rol spelen. Ook de verdergaande interregionale samenwerking is relevant. Verder wordt tijdig op veranderingen in onze omgeving geanticipeerd om een wendbare doch robuuste (crisis)organisatie te zijn en blijven. Er wordt gewerkt met een dekkingsplan op basis van gebiedsgerichte opkomsttijden.Multidisciplinaire samenwerking Crisisbeheersing
Veel risico’s in de Veiligheidsregio Kennemerland kunnen een impact hebben tot ver buiten de regio, zoals bij overstromingen, natuurbranden, uitval vitale infrastructuur, ziektegolf en maatschappelijke onrust. Daarom is interregionale en nationale samenwerking van belang.
De focus van crisisbeheersing ligt op de voorbereiding op alle denkbare risico’s, een adequate en flexibele respons. Nederland krijgt mogelijk steeds meer te maken met crisissituaties met een brede maatschappelijke impact, denk aan: extreem geweld of terrorisme, cyberdreigingen, klimaatveranderingen, vluchtelingen en o.a. uitval/ontwrichting van vitale infrastructuur.Bevolkingszorg
Gemeenten hebben zorgplicht voor hun inwoners en vervullen een essentiële rol in de crisisbeheersing. Bevolkingszorg omvat datgene wat een gemeente voor en tijdens een ramp of crisis onderneemt om burgers te beschermen en te ondersteunen, en om de terugkeer naar een normale situatie te bespoedigen. Omdat crises en rampen vaak de gemeentegrenzen overstijgen en samenwerking effectiever en efficiënter is, werken gemeenten binnen hun veiligheidsregio samen om Bevolkingszorg voor te bereiden en uit te voeren. In 2014 werd de intergemeentelijke samenwerking op het gebied van bevolkingszorg geformaliseerd onder de naam Bevolkingszorg Kennemerland. Deze organisatie ondersteunt indien nodig of gewenst de getroffen lokale gemeenten bij een (groot) incident, ramp of crisis. Sinds 2024 is er een gezamenlijk deelplan Bevolkingszorg met de drie veiligheidsregio’s Noord- Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland, kortweg NW3. - verbonden partijen
Participatiebedrijf Spaarne Werkt
Participatiebedrijf Spaarne Werkt
Gemeenschappelijke regeling Participatiebedrijf Spaarne Werkt
Doelstelling
De doelstelling van het Participatiebedrijf is de organisatie van en toeleiding naar betaald werk voor de volgende doelgroepen:
- Inwoners met een indicatie Wsw of Nieuw Beschut
- Inwoners met een indicatie Banenafspraak
- Inwoners met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt
- Jongeren zonder startkwalificatie die zijn uitgevallen uit het onderwijs.
Deelnemende gemeenten
Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort.
Bestuurlijk belang
Het werkvoorzieningsschap is een openbaar lichaam (rechtspersoon) dat wordt bestuurd door het Bestuur GR Participatiebedrijf Spaarne Werkt, bestaande uit vier verantwoordelijke portefeuillehouders van de deelnemende gemeenten. Het bestuur heeft ook nog twee onbezoldigde externe adviseurs.
Bestuurlijke verantwoording
De begroting van het participatiebedrijf wordt voor een zienswijze voorgelegd aan de gemeenteraad. De jaarrekening wordt aan de raad ter kennisgeving voorgelegd. Vanaf 1 juli 2024 wordt op grond van wijzigingen in de Wgr de Gr Participatiebedrijf Spaarne Werkt aangepast op dit punt. Vanaf dat moment wordt de raad ook voor de jaarrekening om een zienswijze gevraagd.
Financieel belang
De gemeente Bloemendaal participeert voor circa 4% in deze gemeenschappelijke regeling op basis van de toegekende integratie-budgetten Participatiewet (WSW-deel).
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: gemiddeld.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
6.171.141
4.802.222
6.070.813
7.369.241
Rekeningresultaat
Resultaat na bestemming rekeningresultaat
Verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2022
2023
-640.129
-973.593
0
0
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven bestuurskosten (66040110.443300; 66050110.443300
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
1.167.000
1.311.000
1.285.055
-25.945
Ontwikkelingen
Eind 2023 is het rapport Duurzame toekomst voor Spaarne Werkt uitgekomen. Op basis van dit rapport heeft het bestuur een gewijzigde koers gekozen voor het bedrijf zodat het op gezonde wijze voort kan bestaan. Deze koers is in 2024 verder uitgewerkt in een transitieplan.
- verbonden partijen
Regionale samenwerking Belastingen (GBKZ)
Regionale samenwerking Belastingen (GBKZ)
Gemeenschappelijke regeling ‘Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid’ (GBKZ)
Doelstelling
Een doelmatige en kwalitatief goede uitvoering van de gemeentelijke taken op het gebied van het heffen en invorderen van gemeentelijke rechten en belastingen, alsmede uitvoering van de wet WOZ.
Intergemeentelijke samenwerking moet leiden tot kostenbesparing, verbetering van de continuïteit van processen en kwaliteit van uitvoering alsmede tot verhoging van het dienstverleningsniveau.Deelnemende gemeenten
Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort. Zandvoort treedt per 1-1-2027 uit de gemeenschappelijke regeling GBKZ. In 2025 wordt conform de GR een extern onderzoek uitgevoerd worden naar de uittreedvergoeding die Zandvoort verschuldigd is als gevolg van de uittreding moet betalen en tevens naar de benodigde organisatie GBKZ zonder Zandvoort (o.a. formatie en overige kosten).
Bestuurlijk belang
De wethouder financiën is lid van het portefeuillehouders overleg (Stuurgroep).
Bestuurlijke verantwoording
Ter voorbereiding op de behandeling en vaststelling van het jaarverslag van het afgelopen jaar, de marap (januari tot en met juli) en het jaarlijkse bedrijfsplan voor het aankomende jaar komen de portefeuillehouders Belastingen van de colleges van burgemeester en wethouders van de drie gemeenten ten minste drie maal per jaar in vergadering bijeen (Stuurgroep). De portefeuillehouders kunnen daarnaast zelf onderwerpen aandragen voor bespreking in de Stuurgroep. De marap gaat ter kennisname naar het college. Het bedrijfsplan en het jaarverslag gaan ter kennisname naar het college en de raad.
Financieel belang
De kostenverdeling tussen de gemeenten komt tot stand op basis van aantallen aanslagregels (kosten heffingen), aanslagbiljetten (kosten invordering) en WOZ objecten (kosten WOZ). Voor 2024 was het aandeel van de gemeente Bloemendaal ongeveer 28%. Onder meer de deurwaarderskosten, kosten voor controle en proceskosten worden rechtstreeks aan iedere gemeente in rekening gebracht.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: gemiddeld.
Jaarverslag 2024
GBKZ maakt deel uit van de gemeente Bloemendaal en publiceert geen eigen balans. GBKZ legt verantwoording af aan de deelnemende gemeenten via het Jaarverslag over het afgelopen jaar.
Resultaat aandeel Bloemendaal
Werkelijke en geraamde uitgaven aandeel Bloemendaal (5422291+6422271)*
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
803.564
864.162
965.546
101.294
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven (5422210 t/m 5422280)*
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
2.743.640
2.943.640
3.405.445
461.805
*cijfers exclusief proces- en deurwaarderskosten, deze worden rechtstreeks in rekening gebracht. Bloemendaalse aandeel bedraagt € 114.139.
Personeelslasten overschrijding
Bij de begroting van de personeelslasten voor 2024 is uitgegaan van een loonstijging van 4,6%. De CAO Gemeenten 2024 betekent een stijging per 1-1-2024 van 4,75% en een stijging van 1,25% per 1-10-2024.
Er is inhuur van studenten geweest die verantwoord is bij de personeelslasten voor de administratieve ondersteuning voor parkeren Zandvoort.
Inhuurbudget: overschrijding van 18KDeze post is hoger uitgevallen doordat in 2024 kosten voor de afhandeling van WOZ bezwaren over 2023 is betaald. Daarnaast is er voor team innen extra ondersteuning ingehuurd door uitval van een langdurig zieke medewerker.
ICT budget: overschrijding van 28K
Bij de marap is een overschrijding van dit budget reeds gemeld. De overschrijding valt minder hoog uit omdat de implementatiekosten van het taxatiepakket lager waren en de implementatie van de WOZ-digimelding en de overgang van Civision belastingen naar de saas omgeving zijn uitgesteld tot 2025. Een eventuele overschrijding wordt bij de marap van 2025 gemeld.Overige kosten: overschrijding van 72K
In de marap is reeds een overschrijding van 50K gemeld. Uiteindelijk is de overschrijding 71K geworden. Deze overschrijding wordt met name veroorzaakt door de kosten van Buitenlands parkeren. Dit heeft GBKZ uitbesteed aan Cannock Chase. Deze kosten worden verrekend via de aanslagregels. Deze kosten zijn niet meegenomen in de begroting. Deze kosten werden voorheen ook in rekening gebracht maar vielen toen onder de invorderingskosten omdat het door hetzelfde bedrijf werd uitgevoerd. Langs deze weg zijn de kosten apart inzichtelijk gemaakt en deze kosten worden meegenomen in de begroting voor 2025.
Ontwikkelingen
Digitalisering dienstverlening
Functioneel beheer is samen met de leverancier van het belastingpakket gestart met de voorbereidingen om de applicatie naar de Cloud over te zetten. Eind van dit jaar of begin 2025 zal dit klaar zijn.
Vanaf 2024 wordt het digitaal ontvangen en verwerken van terugmeldingen verplicht gesteld voor bronhouders en afnemers. De Waarderingskamer controleert op deze ontwikkeling en houdt overzichten bij om de voortgang te controleren. Om de ontvangst en verwerking van digimeldingsberichten mogelijk te maken, moet er verplicht worden aangesloten bij de functionaliteit WOZ Digimelding van PinkRoccade.
Vanaf het kalenderjaar 2024 (met de waardepeildatum van 1 januari 2023) hebben bronhouders de mogelijkheid om nieuwe codes te gebruiken bij uitwisseling naar de landelijke voorziening LvWOZ.
Vanaf 1-1-2025 wordt de mogelijkheid om deze codes te gebruiken veranderd in een verplichting. Hierdoor is het noodzakelijk dat er wordt aangesloten op de module iBezwaar. Voor het overige verwijzen wij naar het bedrijfsplan en jaarverslag GBKZ.Fiscaal beleid
In 2024 hebben weer bilaterale gesprekken met alle drie deelnemende gemeenten plaats gevonden om samen tijdig nieuwe en gewijzigde beleidsuitgangspunten in het kader van de begroting op elkaar af te stemmen.Overige ontwikkelingen
2024 kenmerkt zich gelukkig door een sterke afname van het aantal WOZ bezwaren t.o.v. het landelijke piekjaar 2023. De werkvoorraad voor dit arbeidsintensieve deel van ons werk is terug op het niveau van 2022. We hebben nog wel te maken met een aanzienlijk na-ijleffect van de beroepen die voortvloeien uit de bezwarenpiek van 2023. Voor het overige verwijzen wij naar het bedrijfsplan en jaarverslag GBKZ.
Het takenpakket van GBKZ is in 2024 uitgebreid met de volgende belastingsoorten of de voorbereidingen zijn gestart voor implementatie in 2025
* BIZ Eigenaren Heemstede
* Vermakelijkhedenretributie Zandvoort.
* Parkeerleges opleggen voor Zandvoort (ontheffingen parkeren)Voor 2025 zijn de volgende uitbreidingen in voorbereiding:
* Grafrechten Bloemendaal
* BIZ Bloemendaal
* Nieuwe inrichting verordening reclame- belasting.
* Toeristenbelasting Heemstede
* Huisvestigingsvergunningen (Leges) Bloemendaal en Heemstede - verbonden partijen
Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken
Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken
Gemeenschappelijke regeling Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ)
Doelstelling
Het rechtmatig en doelmatig verlenen van uitkering ingevolge de Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz. Terugdringen van uitkeringsafhankelijkheid en werkloosheid. Het verlenen van bijzondere bijstand, minimabeleid en schuldhulpverlening. Zo veel mogelijk beperken van de financiële risico’s. De visie/beleidsontwikkeling van de Participatiewet, IOAW, IOAZ, Bbz, WSW en gemeentelijke schuldhulpverlening. De administratieve uitvoering van de WMO en Jeugdwet, alsmede de bemensing van het WMO-loket Bloemendaal.
Kwalitatief goed en een financieel gezonde intergemeentelijke afdeling voor burgers die in een kwetsbare positie verkeren, met het doel zelfstandige participatie te bevorderen.
Het door de individuele gemeenten vastgestelde beleid en de uitvoering van de Participatiewet binnen de gestelde budgetten realiseren.Deelnemende gemeenten
Bloemendaal en Heemstede.
Bestuurlijk belang
Het college van B&W besluit over beleid, uitvoering, de begroting en de jaarrekening, op dezelfde wijze als bij de reguliere afdelingen.
Bestuurlijke verantwoording
Ter voorbereiding op de behandeling en vaststelling van het jaarlijkse afdelingsplan IASZ en de voortgang komen de stuurgroep en de portefeuillehouders van de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten een aantal maal per jaar in vergadering bijeen. De portefeuillehouders kunnen daarnaast zelf onderwerpen aandragen voor bespreking in het portefeuilleoverleg.
Financieel belang
De gemeente Bloemendaal participeert voor circa 45%.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: hoog
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
Bijdrage vs. begroting
Lasten
BatenWerkelijke en geraamde uitgaven en inkomsten
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
8.505.700
9.726.700
8.932.407
794.293
-3.756.700
-4.334.800
-4.004.839
-329.961
Ontwikkelingen
In 2024 is het gemiddeld aantal bijstandsontvangers in de gemeente Bloemendaal ten opzichte van 2023 beperkt gestegen. In 2023 waren dat gemiddeld 263 inwoners per maand, in 2024 266 inwoners per maand. Eind 2024 is het aantal uitkeringen in Bloemendaal met ongeveer 3% gedaald ten opzichte van eind 2023 (jaarrond).
- verbonden partijen
Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten Zuid-Kennemerland en IJmond
Schoolverzuim en Voortijdig schoolverlaten Zuid-kennemerland en ijmond
Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten Zuid-Kennemerland en IJmond
Doelstelling
Samenwerking op het gebied van leerplichtadministratie, leerplichthandhaving en RMC (=Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten).
Deelnemende gemeenten
Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort.
Bestuurlijk belang
De gemeenschappelijke regeling heeft een bestuur dat bestaat uit de portefeuillehouders van alle deelnemende gemeenten. De portefeuillehouders zijn door hun college van B&W gemandateerd om in dit bestuur besluiten te nemen. De bestuurders bepalen gezamenlijk het in te zetten beleid in de regio.
Bestuurlijke verantwoording
De begrotingen en jaarrekeningen worden voorgelegd aan de raad.
Financieel belang
De verdeelsleutels zijn vastgelegd in de gemeenschappelijke regeling op basis waarvan de gemeentelijke bijdrage wordt bepaald.
De gemeentelijke bijdrage is ongeveer 6,5% (naar rato van het aantal jongeren per gemeente van 5 tot 23 jaar op 1 januari van het voorafgaande jaar).Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: laag.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
nihil
nihil
nihil
nihil
Rekeningresultaat
Resultaat voor bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2024
nihil
nihil
n.v.t.
n.v.t.
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven (64030130.443300)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
114.147
114.147
116.337
2.190
Ontwikkelingen
Blijvende beleidsspeerpunten zijn:
- Schoolverzuim terugdringen: het Leerplein probeert snel te handelen bij ieder geval van verzuim zonder geldige reden, direct op de betreffende jongere af te gaan;
- Aanpak thuiszitters: het streven is dat iedere thuiszitter bekend is bij scholen, samenwerkingsverband en Leerplicht. Voor iedere jongere wordt geprobeerd een individueel (maatwerk) traject te creëren. In 2021 is tussen de regiogemeentes en alle partners een thuiszitterspact afgesloten en getekend;
- Bestrijding voortijdig schoolverlaten: het ministerie van OCW en de scholen hebben in 2017 een nieuw convenant 'aanval op de uitval 2017-21' afgesloten, waarin afspraken zijn gemaakt over een samenhangende aanpak voor de doelgroep risicojongeren in het onderwijs. In de regio zijn aanvullende VSV maatregelen afgesproken.In de uitvoering staat de behoefte en mogelijkheden van de jongere centraal. Er is sprake van afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partners: primair- en voortgezet onderwijs, samenwerkingsverbanden, Middelbaar Beroepsonderwijs, jeugdhulp, arbeidsbemiddeling, dagbesteding en veiligheid in de regio.
In 2023 is gestart met de uitvoering van het nieuwe meerjarige beleidsplan ‘Kansen bieden aan jongeren’ Regio Zuid-Kennemerland en IJmond. De gemeenteraad wordt over de voortgang geïnformeerd in het jaarverslag, dat steeds in het najaar verschijnt en dan het afgelopen/vorige schooljaar bestrijkt.
- verbonden partijen
Regeling bereikbaarheid Zuid-Kennemerland
Regeling bereikbaarheid Zuid-Kennemerland
Gemeenschappelijke Regeling Bereikbaarheid Zuid-Kennemerland
Doelstelling
Het vastleggen en langdurig borgen van onderlinge afspraken op het gebied van samenwerking bereikbaarheid. Instelling van en deelname aan een regionaal mobiliteitsfonds voor de realisering van projecten en maatregelen ter uitwerking van de regionale bereikbaarheidsvisie “Zuid-Kennemerland, bereikbaar door samenwerking”.
Dit fonds wordt ingezet om:- eigen programma’s van de regio volledig te financieren;
- een bijdrage te verlenen aan een groot project van één of meer regiogemeenten;
- een bijdrage namens de regio Zuid-Kennemerland te leveren aan projecten van andere overheden, die ook geheel of gedeeltelijk buiten de regio kunnen liggen.
Deelnemende gemeenten
Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, en Zandvoort
Bestuurlijk belang
De portefeuillehouder verkeer is vertegenwoordiger namens de gemeente in de GR Bereikbaarheid Zuid-Kennemerland.
Bestuurlijke verantwoording
Vóór vaststelling van de begroting en het jaarverslag wordt de raad in de gelegenheid gesteld zienswijzen te geven. Een project wordt uitgevoerd in regionaal verband indien een meerderheid van de raden van de deelnemers daar voor is. Het financieel beheer van het fonds wordt uitgevoerd door de Gemeente Haarlem.
Financieel belang
De vier deelnemende gemeenten storten jaarlijks een bijdrage in het fonds, gerelateerd aan het aantal inwoners. Bloemendaal stort in de periode 2013 t/m 2027 in totaal € 2.006.768. Gemeente Bloemendaal participeert voor circa 12%.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: laag.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
9.064.626
8.958.881
n.v.t.
n.v.t.
Maakt deel uit van de jaarrekening van gemeente Haarlem
Rekeningresultaat
Resultaat voor bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2024
-736.929
105.745
-
-
Bijdrage vs. begroting
Geraamde en werkelijke bijdrage (62010210.443300)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
161.000
161.000
161.000
0
Ontwikkelingen
Het Jaarverslag 2024 is op 25 maart 2025 ontvangen en wordt dan -samen met het Jaarplan 2026- voor een zienswijze voorgelegd aan de vier raden van de GR-gemeenten. In 2024 is de GR aangepast aan de eisen van de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen.
In 2025 en 2026 blijft de GR zich inzetten voor de verbetering van de regionale bereikbaarheid. Een van de belangrijkste projecten is de realisatie van het OV-knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid. Dit knooppunt vormt voor de regio Zuid-Kennemerland de belangrijkste basis om naast het bestaande spoornetwerk, te komen tot een hoogwaardig stelsel van openbaar vervoer. Om de realisatie mogelijk te maken, worden middelen herbestemd binnen het mobiliteitsfonds.
Daarnaast wordt de Actieagenda Bereikbaarheid Kust uitgevoerd, met als doel de kust op een duurzame manier beter bereikbaar te maken. Dit omvat de inzet van P+R-voorzieningen en pendelbussen, het versterken van het doorfietsroutenetwerk en het gebruik van slimme reisinformatie om reizigers efficiënter te begeleiden.
Ook de aanpak van de doorfietsroutes blijft een speerpunt. De GR draagt financieel bij aan de ontwikkeling van de F201 Oude Trambaan als doorfietsroute, waarmee een veilige en comfortabele fietsverbinding tussen de kernen en de kust wordt gerealiseerd. Dit project wordt binnen de Actieagenda Bereikbaarheid Kust als een prioriteit beschouwd.
Tot slot wordt in 2025 een evaluatie uitgevoerd van de GR Bereikbaarheid en het mobiliteitsfonds. Deze evaluatie biedt inzicht in de effectiviteit van de regeling en kan aanleiding geven tot aanpassingen in de werkwijze vanaf 2026.
- verbonden partijen
Gemeenschappelijke Regeling Digitale Informatievoorziening en Technologie (GR DIT)
Gemeenschappelijke Regeling Digitale Informatievoorziening en Technologie (GR DIT)
Gemeenschappelijke Regeling Digitale Informatievoorziening en Technologie (GR DIT)
Doelstelling
Beheren en ondersteunen van de informatievoorziening, informatiesystemen en ICT infrastructuur van de gemeenten Bloemendaal en Heemstede.
Deelnemende gemeenten
Bloemendaal en Heemstede.
Bestuurlijk belang
De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de deelnemende gemeenten, ieder voor zover zij bevoegd zijn.
Bestuurlijke verantwoording
De beleidsbepalende bevoegdheden en de bevoegdheid om de financiële kaders vast te stellen blijven berusten bij de gemeenten, ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft.
Financieel belang
Bloemendaal draagt op basis van het inwoneraantal per 1 januari 2023 46% bij aan de totale exploitatielasten van deze GR.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking; gemiddeld
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
Rekeningresultaat
Resultaat voor bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2024
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven; 60041310/60041311 bijdr. GR DIT
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil
Rek./Begr.20243.451.911
3.752.063
3.668.853
-83.210
Ontwikkelingen
In 2024 heeft de GR DIT deelgenomen aan de ‘Evaluatie centrumregelingen Bedrijfsvoering en Digitale informatievoorziening’. Dit heeft geleid tot een aantal omarmde aanbevelingen. De GR DIT heeft het bestuurlijk overleg meer structuur gegeven en een uitgebreidere begroting ingericht voor behandeling in het bestuurlijk overleg. Daarnaast heeft de GR DIT de aandachtsgebieden ICT contractmanagement en ICT portfoliomanagement uitgewerkt en vastgesteld. Hiermee wil de GR DIT de groeiende en complexe ICT opgaven beter beheersbaar maken.
Inhoudelijke ICT resultaten zijn benoemd in de doelenboom en paragraaf Gemeenschappelijke Regeling Digitale Informatievoorziening en Technologie (GR DIT) van deze jaarrekening.
- verbonden partijen
Omgevingsdienst IJmond
Omgevingsdienst IJmond
Omgevingsdienst IJmond (ODIJ)
Doelstelling
Door intergemeentelijke samenwerking en een doelmatige organisatie en coördinatie uitvoering geven aan het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit met zorg voor milieu, bodem, lucht, water(systemen), bouwwerken, infrastructuur, landschappen en natuur in ruime zin waarbij in samenspel met andere beleidsterreinen van de deelnemers aan duurzame ontwikkeling vorm wordt gegeven.
Deelnemende gemeenten
Beverwijk, Bloemendaal, Edam-Volendam, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Uitgeest, Velsen, Waterland, Wormerland en Zandvoort en van de provincie Noord-Holland.
Bestuurlijk belang
Conform de gemeenschappelijke regeling neemt een lid van het college zitting in het Algemeen Bestuur. Voor het nemen van een besluit geldt in het Algemeen Bestuur een gewogen stemverhouding die gebaseerd is op de financiële inbreng van de betreffende deelnemer in de GR. Voor Bloemendaal bedraagt deze 1,8%.
Bestuurlijke verantwoording
Voor vaststelling van de begroting van de GR ODIJ wordt de zienswijze van de gemeenteraden gevraagd. Het Algemeen Bestuur van de GR ODIJ stelt vervolgens de begroting en het jaarverslag van de GR ODIJ vast, rekening houdend met de zienswijzen van de raden. Daarnaast stelt het Algemeen Bestuur tweemaal per jaar een tussenrapportage vast met beleidsmatige en financiële verantwoordingsinformatie van het lopende begrotingsjaar.
Financieel belang
Op basis van urenbesteding basistakenpakket € 152.688 per jaar. Voor de overige milieutaken en toezicht en handhaving op de Alcoholwet en het digitaal opkoopregister heeft de gemeente Bloemendaal een dienstverleningsovereenkomst afgesloten met Omgevingsdienst IJmond.
De bijdrage 2024 aan de dienstverleningsovereenkomst bedroeg € 278.527.Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: laag.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
729.707
n.n.b.
12.106.613
n.n.b.
Rekeningresultaat
Resultaat voor bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2024
-105.487
n.n.b.
-
n.n.b.
Bijdrage vs. begroting
Raming en werkelijke uitgaven (61020210+67040110.443300)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr.2024
417.250
417.250
419.508
2.258
Ontwikkelingen
Vergunningverlening toezicht en handhaving (VTH) Milieu
Een belangrijk speerpunt voor 2024 was het herprioriteren van de toezicht, handhaving & vergunningverleningsactiviteiten. In de tweede helft van 2023 is geconstateerd dat er over meerdere jaren een achterstand is ontstaan in de uitvoering en het bestuurlijk vastgestelde ambitieniveau niet wordt gerealiseerd. In een verdiepende analyse in de eerste maanden van 2024 is de omvang van deze achterstand in beeld gebracht en vastgesteld dat de omvang van de opdracht en de beschikbare middelen (capaciteit) niet in balans zijn.De tweede periode 2024 stond in belangrijke mate in het teken van de herprioritering. Hiermee maken we een inhaalslag op bedrijven met een potentieel hoger risico op omgevingsveiligheid en waar een achterstand is qua inspecties of actualisatieplicht.
Milieuadvisering bij ruimtelijke ontwikkelingen
Bij het beoordelen van ruimtelijke initiatieven en plannen hielden we rekening met de gevolgen van het initiatief voor het milieu. Via specifieke milieuadviezen bevorderden we een veilige en gezonde leefomgeving bij nieuwe ontwikkelingen.Stikstof
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingetreden. Hoewel de aanhaakplicht van natuurbescherming aan de Omgevingsvergunning bouwactiviteit is komen te vervallen, blijft de stikstofproblematiek nog altijd even belangrijk. Als er een Omgevingsvergunning bouw is verleend, wil dit niet gelijk zeggen dat er ook gewerkt kan worden. De wetgeving omtrent natuurbescherming geldt nog altijd. ODIJ is niet het bevoegd gezag, maar is vanuit een adviserende rol een belangrijke schakel in het proces. ODIJ beoordeelt of significant negatief effect op voorhand kan worden uitgesloten en of het nodig is om een Omgevingsvergunning Natura2000-activiteit aan te vragen bij het bevoegd gezag. ODIJ blijft zich onder de Omgevingswet inzetten op het stikstofdossier. Hierdoor wordt bijgedragen aan het versnellen van de vergunningverlening en adviseren initiatiefnemers over oplossingen voor stikstofproblemen. Hierbij wordt rekening gehouden met de balans tussen de bescherming van natuurgebieden tegen stikstof neerslag en het ontplooien van initiatieven.Geluid
In 2024 is Actieplan Geluid 2024-2028 opgesteld waarin de geluidbelasting van wegverkeer op de woningen is opgenomen. De plandrempel is aangescherpt naar 65 dB Lden en maatregelen zijn opgenomen om geluidshinder van wegverkeer op gemeentelijke wegen te beperken. Waarbij opgemerkt dat geluidmaatregelen gefaseerd worden uitgevoerd binnen de daarvoor beschikbare budgettaire ruimte en indien realistisch mogelijk, waarbij eerst de situaties boven 68 dB worden aangepakt en daarna die tussen 68 en 65 dB Lden.Bodem
Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Hierdoor is de gemeente bevoegd gezag voor de gehele milieu-hygiënische bodemkwaliteit. In dat kader verschuift het bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming (Wbb) van Provincie Noord-Holland naar gemeenten. Het gaat hier om werkzaamheden in en het saneren van sterk verontreinigde grond.De gemeente wordt niet het bevoegd gezag voor alle bodemlocaties in de gemeente. Een aantal locaties blijft vanwege het overgangsrecht onder het bevoegd gezag vallen van Provincie Noord-Holland. Het gaat hier om locaties waar de sanering nog niet is afgerond, of waar nog nazorg noodzakelijk is.
De taken die hieruit voortvloeien, voert ODIJ uit in opdracht van de provincie.Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is het bodembeleid van toepassing dat reeds was vastgesteld met de vaststelling van de Nota bodembeheer 2024-2034 in de gemeente. Dit bodembeleid zal te zijner tijd worden omgezet in regels de op te stellen omgevingsplannen. Advisering daarover loopt via de ODIJ.
- verbonden partijen
BNG Bank N.V.
BNG Bank N.V.
BNG Bank N.V.
Doelstelling
De BNG Bank is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. De bank draagt duurzaam bij aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger.
Bestuurlijk belang
Stemrecht via de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA).
Bestuurlijke verantwoording
In de begroting wordt het verwachte dividend opgenomen. In de jaarrekening wordt gerapporteerd over het ontvangen dividend (dat betrekking heeft op voorgaand kalenderjaar) en dat is vastgesteld door de AvA.
Financieel belang
21.060 aandelen à € 2,50 nominaal (0,03% van de aandelen).
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking; laag. Het eigenaarschap van gemeenten, provincies en de Staat, alsmede het door de statuten beperkte werkterrein van de bank, bieden financiers het vertrouwen dat het risico van kredietverlening aan dit instituut beperkt is. BNG Bank bundelt de uiteenlopende vraag van klanten tot een beroep op de financiële markten dat aansluit op de behoefte van beleggers wat betreft volume, liquiditeit en looptijd. Door de combinatie van beide elementen heeft de bank een uitstekende toegang tot financieringsmiddelen tegen scherpe prijzen, die weer worden doorgegeven aan decentrale overheden en aan instellingen voor het maatschappelijk belang. Dat leidt voor de burger uiteindelijk tot lagere kosten voor tal van voorzieningen.
Jaarverslag 2023
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
4.721 miljoen
4.777 miljoen
110.819 miljoen
123.614 miljoen
Resultaat en uitgekeerd dividend
Resultaat na belastingen
Dividend per aandeel
2023
2024
2023
2024
254 miljoen
294 miljoen
2,16
2,51
Ontvangen dividend vs. begroting
Geraamde en werkelijke opbrengst dividend (60050120.852000)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
-48.000
-45.490
-45.490
0
Ontwikkelingen
In de AvA van de BNG Bank van 25 april 2024 is de jaarrekening van BNG Bank over 2023 vastgesteld. De netto winst over 2023 bedraagt € 254 miljoen (2022: € 300 miljoen). Tevens heeft de AvA in diezelfde vergadering ingestemd met het dividendvoorstel. Dit voorstel betreft uitkering van 50% van de beschikbare winst na belasting. Dit komt neer op een dividendbedrag van € 120 miljoen (2022: € 139 miljoen). Het dividend bedraagt € 2,16 per aandeel van nominaal € 2,50 (2022: € 2,50). Dit komt voor Bloemendaal neer op een dividenduitkering 2023 van € 45.490 welk in het boekjaar 2024 is verantwoord.
De BNG Bank heeft op 24 maart 2025 haar jaarverslag 2024 gepubliceerd. De BNG Bank heeft in 2024 goede financiële resultaten behaald. De nettowinst van BNG Bank over 2024 bedraagt € 294 miljoen (2023: € 254 miljoen). In de AvA van 24 april 2025 wordt voorgesteld om 50% (2023: 50%) van de beschikbare winst na belasting uit te keren. Het dividendpercentage van 50% is in lijn met het dividendbeleid van BNG Bank. Dit betekent een dividend van € 140 miljoen (2023: € 120 miljoen) wat overeenkomt met een dividend van € 2,51 per aandeel van nominaal € 2,50 (2023: € 2,16). Voor Bloemendaal betekent dit een verwachte dividenduitkering 2024 van ca. € 52.861 welke in boekjaar 2025 wordt verantwoord.
Dividenduitkering in enig jaar wordt in het jaar +1 uitgekeerd.De BNG Bank kon in 2024 voldoende financiering aantrekken en goede transacties doen qua volume, looptijd en prijsstelling. Deze financieringen heeft de BNG Bank vervolgens doorgegeven aan de klanten in de vorm van voordelige kredieten. Dat de kredieten van BNG Bank tot de voordeligste behoren, doet ertoe. Het vertaalt zich direct in lagere kosten voor de klanten en een hoger maatschappelijk rendement. Dat komt uiteindelijk de Nederlandse burger ten goede.
Tevens heeft de BNG Bank in 2024 opnieuw bijgedragen aan de economische, sociale en duurzame ontwikkeling van Nederland. Als financiële partner staat zij naast de klanten niet alleen met financiering, maar ook met kennis, betrokkenheid en de overtuiging dat samen echt sociale en groene meerwaarde kan worden gecreëerd.BNG Bank zal blijven doen wat mogelijk is om haar klanten waar nodig te ondersteunen. Het financieringsbeleid van BNG Bank blijft onveranderd gericht op permanente toegang tot de geld- en kapitaalmarkt tegen aantrekkelijke voorwaarden voor de gewenste looptijden en volumes tegen zo laag mogelijke kosten. Met de solide financiële positie kan de BNG Bank zijn marktleidersrol als financier van de publieke sector goed vervullen.
- verbonden partijen
Stedin Groep N.V.
Stedin Groep N.V.
Stedin Groep N.V.
Doelstelling
Stedin heeft als netbeheerder de taak om een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening te realiseren voor haar ruim 2 miljoen klanten. Dit doet zij enerzijds door het aanleggen, beheren en toekomstbestendig maken van de elektriciteits- en gasnetten en anderzijds door het faciliteren van de energiemarkt.
Bestuurlijk belang
Stemrecht via de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA)
Bestuurlijke verantwoording
In de begroting wordt het verwachte dividend opgenomen. Bij de tussentijdse rapportage wordt gerapporteerd over het ontvangen dividend (dat betrekking heeft op voorgaand kalenderjaar) en dat is vastgesteld door de AvA.
Financieel belang
16.490 aandelen à € 100 nominaal (0,29% van de aandelen)
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking; laag
Jaarverslag 2023
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
3.221 miljoen
3.370 miljoen
5.063 miljoen
5.704 miljoen
Resultaat en uitgekeerd dividend
Resultaat na belastingen
Dividend per aandeel uitgekeerd in
2023
2024
2023
2024
170 miljoen
158 miljoen
9,30
8,86
Ontvangen dividend vs. begroting
Geraamde en werkelijke inkomsten dividend (60050122.852000)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
0
-152.038
-152.038
0
Ontwikkelingen
Stedin Groep is per 1 februari 2017 ontstaan als gevolg van de splitsing van Eneco Holding N.V. in een energiebedrijf (Eneco) en een netwerkbedrijf (Stedin). Stedin is netbeheerder in het grootste deel van de Randstad, waaronder Den Haag, Utrecht, Rotterdam en het Rijnmond haven- en Botlekgebied. Daarnaast beheert Stedin de energie-infrastructuur in de regio's Kennemerland, Amstelland en Noordoost Friesland.
In de afgelopen periode zijn veel acties geweest om ervoor te zorgen dat Stedin over voldoende kapitaal beschikt voor de noodzakelijke investeringen in betrouwbare netten en de energietransitie. In 2021 hebben de aandeelhouders gezamenlijk € 200 miljoen gestort. Ter invulling van de kapitaalbehoefte van Stedin is op 8 december 2023 de Staat voor € 500 miljoen toegetreden als aandeelhouder van Stedin. Vervolgens is de AvA in haar vergadering van 27 maart 2024 akkoord gegaan met de toetreding van 23 nieuwe aandeelhouders tot het netwerkbedrijf. Naast de provincies Utrecht en Zeeland, zijn ook nog 7 Utrechtse en 12 Zeeuwse gemeenten aandeelhouder geworden.
Na toetreding van al deze nieuwe aandeelhouders is ons relatieve aandelenbelang iets gedaald. Uit de medio juli 2024 ontvangen (geactualiseerde) Kader Aandelenverdeling blijkt dat de onbalans in het aandeelhouderschap verder is toegenomen. Voor een betere afspiegeling van aandeelhouders in het verzorgingsgebied zal worden onderzocht hoe de aandelenverdeling per gemeente zich verhoudt tot het openbaar belang en zal worden gekeken wanneer zich een mogelijkheid voordoet om het aandelenbelang in Stedin proportioneel te verminderen. Een voorstel daartoe zal door de AHC worden voorbereid.In de AvA van Stedin Holding BV van 27 maart 2024 is de jaarrekening van Stedin Holding BV over 2023 vastgesteld inclusief een voorstel tot een dividenduitkering van € 52,4 miljoen waarvan een bedrag van € 152.038 ten goede is gekomen van Bloemendaal. Dit betekent een uitkering per gewoon aandeel van € 9,30 (2022: € 3,13), gebaseerd op het aantal gewone aandelen uitstaand per 31 december 2023 (=16.490 stuks).
De netto winst over 2023 bedroeg € 170 miljoen (2022: € 81 miljoen).In de AvA van Stedin Holding BV van 16 april 2025 wordt de jaarrekening 2024 behandeld. De netto winst over 2024 bedraagt € 158 miljoen (2023: € 170 miljoen) en er wordt een dividenduitkering voorgesteld van € 50,3 miljoen (2023: € 52,4 miljoen). Dit betekent een uitkering van € 8,86 per aandeel (2023: € 9,30 per aandeel), gebaseerd op een totaal uitstaand aantal van 5.684.687 gewone aandelen per 31 december 2024. Bloemendaal bezit 16.490 stuks aandelen. Voor Bloemendaal betekent dit een verwachte dividenduitkering 2024 van ca. € 146.000 (2023: € 152.038) welke in boekjaar 2025 wordt verantwoord.
Dividenduitkering in enig jaar wordt in het jaar +1 uitgekeerd.De dividenduitkering voor de komende jaren is ongewis als gevolg van de hoge kosten van de energietransitie en het mogelijk toetreden van nieuwe aandeelhouders. Voorshands wordt het ontvangen dividend over 2024 als verwachting voor de komende jaren aangehouden. De gemeente zelf heeft op basis van een aangenomen motie in de raad van 3 juni 2021 de voorbereidingen gestart om het gehele huidige aandelenpakket Stedin te verkopen.
- verbonden partijen
De Meerlanden Holding N.V.
De Meerlanden Holding N.V.
De Meerlanden Holding N.V.
Doelstelling
Strategische samenwerking met andere publieke en/of private partijen op het gebied van inzamelen, verwerken en ontdoen van afval en beheer openbare ruimte. Niet alleen uit winstoogmerk maar ook uit maatschappelijke relevantie. De Meerlanden richt zich op meer winnen uit afval, meer betrokken bij de buurt, meer groene energie en warmte, meer mogelijkheden voor mensen meer biobased producten en biodiversiteit en meer financiële waarde.
Deelnemende gemeenten
Aalsmeer, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijk.
Bestuurlijk belang
Gemeentelijke vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA).
Bestuurlijke verantwoording
De Meerlanden legt de begroting en de jaarrekening ter goedkeuring voor aan de AVA. De jaarrekening bevat onder meer het voorgestelde dividend per aandeel.
Verantwoording over de voortgang van de uitvoering van de dienstverleningsovereenkomst wordt ieder kwartaal afgelegd.Financieel belang
9.945 aandelen à € 65,00 nominaal. (6,09% van de aandelen)
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: gemiddeld.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
33,017 miljoen
n.n.b.
40,697 miljoen
n.n.b.
Resultaat en uitgekeerd dividend
Resultaat na belastingen
Dividend per aandeel uitgekeerd in
2023
2024
2023
2024
0,022 miljoen
n.n.b.
2,27
n.n.b.
Ontvangen dividend vs. begroting
Geraamde en werkelijke ontvangen dividend (60050121.852000)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
-95.000
0
0
0
Ontwikkelingen
Voor reiniging en gladheidsbestrijding zijn Meerlanden en haar aandeelhoudende gemeenten in 2024 de laatste fase voor het vaststellen van het uniforme tarievenbeleid ingegaan. Deze verbetert de stabiliteit, flexibiliteit, efficiëntie en effectiviteit.
Meerlanden heeft in 2024 samen met AEB gekeken naar een oplossing voor de verhoogde kosten door de lachgasproblematiek. Dit proces is in een ver stadium en verwachting is dat kosten vanaf 2025 afnemen door een shredderlocatie op het terrein van AEB zelf.
Meerlanden en Waterwolf zijn in 2024 tot een akkoord gekomen om samen onder een paraplu door te gaan. De ca 100 medewerkers van De Waterwolf gaan deel uitmaken van Meerlanden Holding, maar Waterwolf blijft haar identiteit behouden. Door de krachten te verenigen streven de organisaties naar een schone, groene en duurzame buitenruimte en een integrale aanpak van beheer en onderhoud.
- verbonden partijen
Regionaal inkoopbureau IJmond en Kennemerland
Regionaal inkoopbureau IJmond en Kennemerland
Stichting Regionaal Inkoopbureau IJmond en Kennemerland (stg. Rijk)
Doelstelling
Het creëren van voordelen op zowel financieel, kwalitatief als procesmatig gebied voor zelfstandige gemeenten, onder andere door het faciliteren van een regionaal inkoopbureau en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
Deelnemende gemeenten
Alkmaar, Beverwijk, Bloemendaal, De Ronde Venen, Diemen, Heemskerk, Heemstede, Hillegom, Lisse, Noordwijk, Ouder-Amstel, Teylingen, Uitgeest, Uithoorn, OVER-gemeenten, Velsen
Bestuurlijk belang
De gemeentesecretaris van Bloemendaal maakt deel uit van het algemeen bestuur van de stichting. Begroting en jaarrekening worden voorgelegd aan het college.
Bestuurlijke verantwoording
Het college van Burgemeester en Wethouders van Bloemendaal geeft voor vaststelling van het jaarverslag en de begroting van stg. Rijk in het Algemeen Bestuur een zienswijze aan. Het Algemeen Bestuur van stg. Rijk stelt vervolgens de begroting en het jaarverslag vast, rekening houdend met de zienswijzen en de stemverhouding binnen stichting Rijk.
Financieel belang
Bloemendaal draagt ongeveer 6% van de lasten.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: laag.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1.044.000
n.n.b.
503.247
n.n.b.
Rekeningresultaat
Resultaat na bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2024
40.199
n.n.b.
-13.431
n.n.b.
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven (60040410.443200)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
175.611
175.611
163.334
-12.277
Ontwikkelingen
Sinds het najaar van 2023 heeft RIJK een proactieve wervingsstrategie ingezet, gericht op het aantrekken van personeel op basis van competenties in plaats van uitsluitend op werkervaring als inkoopadviseur. Door middel van een intensief opleidingsprogramma biedt RIJK nieuwe medewerkers de kans om zich snel te ontwikkelen, wat de effectiviteit en het potentieel van het team versterkt. Deze aanpak heeft zich bewezen: in 2024 heeft RIJK zes nieuwe collega’s verwelkomd. Dit heeft ertoe geleid dat de openstaande vacatures met succes zijn ingevuld en daarmee worden de contractuele verplichtingen richting de 18 aangesloten gemeenten zowel nu als in de nabije toekomst nagekomen.
Met het oog op de komende bezuinigingen en taakstellingen waarmee gemeenten te maken krijgen is de rol van inkoopregisseur binnen de gemeente van extra belang. Vanuit het principe ‘bezuinigen met inkoop in plaats van bezuinigen op inkoop’ worden besparingsmogelijkheden geïdentificeerd, waarbij de gemeente actief wordt geholpen om de inkoopprocessen te optimaliseren en efficiënter in te richten.
Dankzij een efficiënte benutting van de uren, is het oorspronkelijk begrote bedrag € 175.611 niet benut. Dit heeft geresulteerd in een (voorlopige) besparing van € 12.277 in 2024. Een vastgestelde jaarrekening 2024 is
- verbonden partijen
Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland
Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland
Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland (STOPOZ)
Doelstelling
Het in stand houden van scholen voor openbaar primair onderwijs, conform de wet op het Primair Onderwijs.
Bestuurlijk belang
Per 1 maart 2024 is Stopoz samen met schoolbestuur Stichting Jong Leren opgegaan in een nieuwe organisatie: Stichting WijWijzer scholen. In de raad van toezicht van de stichting is 1 persoon aangewezen speciaal voor het openbaar onderwijs, dit lid kan (op verzoek) jaarlijks de gemeenteraad op de hoogte brengen van de staat van het openbaar onderwijs in de gemeente Bloemendaal.
Bestuurlijke verantwoording
Het bestuur legt verantwoording af in het bestuursverslag en de jaarrekening die ter informatie wordt aangeboden aan de gemeenten, waarbij de gemeenteraden zich beperken tot een toets op continuïteit van het openbaar onderwijs
Financieel belang
Er is geen sprake van een gemeentelijke bijdrage. Het betreft een geheel zelfstandig schoolbestuur. Het schoolbestuur ontvangt rechtstreeks de rijksvergoedingen.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: laag.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen, incl. voorzieningen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
3.444.365
nnb
3.445.876
nnb
Rekeningresultaat
Resultaat voor bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2043
986.561
nnb
nihil
nnb
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven bestuurskosten
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
0
0
0
0
- verbonden partijen
Metropoolregio Amsterdam (MRA)
Metropoolregio Amsterdam (MRA)
Metropoolregio Amsterdam (MRA)
Doelstelling
De metropoolregio omspant het daily urban system van de regio Amsterdam. Met de MRA-samenwerking bundelen we de overheidskracht binnen de regio en zijn we samenwerkingspartner voor partijen op gemeentegrens-overstijgende onderwerpen die raken aan de internationale concurrentiepositie en leefkwaliteit van de regio. Daarbij zijn economische ontwikkeling, ruimtelijke ordening en mobiliteit voor de hand liggende onderwerpen, net als de met deze onderwerpen verweven thema's als wonen, landschap, energietransitie, circulaire economie, klimaatadaptatie, toerisme, cultuur en voorzieningen. Gezamenlijk dragen we de verantwoordelijkheid om een sterke metropoolregio te zijn.
Deelnemende gemeenten
De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, de Vervoerregio Amsterdam en 30 gemeenten: Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Diemen, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Lelystad, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort.
Bestuurlijk belang
De gemeente is vertegenwoordigd door deelname van een lid van het college bij de Algemene Vergadering. Een afgevaardigde van de raad neemt deel aan de MRA Raadtafel. Op MRA-schaal werken wethouders van Haarlem namens de deelregio Zuid-Kennemerland binnen de drie inhoudelijke MRA-platforms Economie, Ruimte en Mobiliteit aan de uitvoering van de MRA Agenda.
Bestuurlijke verantwoording
Elke vier jaar wordt door het MRA bestuur een nieuwe MRA Agenda, inclusief meerjarenbegroting opgesteld en vastgesteld. Op basis van het conceptdocument worden wensen en opvattingen opgehaald bij raden & Staten. In een tweede ronde wordt via de Algemene Vergadering om instemming met vaststelling van het definitieve document gevraagd. Ten behoeve van de uitvoering van de MRA Agenda stelt elk platform jaarlijks een uitwerking van de MRA Agenda en de meerjarenbegroting op. Dit jaarplan vormt de basis voor de voortgangsnota in het voorjaar en de termijnagenda ten behoeve van de deelnemers.
Financieel belang
Elke gemeente en provincie levert jaarlijks een financiële basisbijdrage voor de financiering van de samenwerking. De provincies Noord-Holland en Flevoland dragen als basisbijdrage evenveel bij als de grootste gemeente uit hun provincie. De algemene kostenverdeelsleutel is naar rato van het inwonertal van de deelnemende gemeenten, op basis van de CBS-cijfers van 1 januari van het voorgaande jaar. De hoogte van de bijdrage per inwoner wordt telkens voor vier jaar vastgesteld in de meerjarenbegroting, gelijktijdig met het vaststellen van de nieuwe MRA Agenda. Er wordt daarbij jaarlijks rekening gehouden met een indexatie van de bijdrage per inwoner, die maximaal gelijk is aan de gemiddelde inflatie over de afgelopen vier jaar. De vastgestelde inwonersbijdrage voor 2024 bedraagt € 1,62 euro per inwoner. Dit betekent voor Bloemendaal een bijdrage van ca. € 39.000. Daarnaast wordt een bijdrage aan de gemeente Haarlem betaald voor de in-kind inzet voor de MRA, namens de regio Zuid-Kennemerland.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: klein.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
Rekeningresultaat
Resultaat voor bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2024
-1.346.100
473.520
0
0
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven (63010110.443800)
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr.2024
51.150
51.150
36.894
-14.256
Ontwikkelingen
Het verschil tussen realisatie en begroting wordt veroorzaakt door een correctie van de bijdrage MRA in-kind 2023 welke ten onrechte 2x in begrotingsjaar 2023 is verantwoord.
In 2024 is binnen de MRA het proces doorlopen om tot een nieuwe MRA agenda inclusief meerjarenbegroting te komen. De gemeente Bloemendaal heeft belang bij deze samenwerking om voortgang te boeken op grensoverschrijdende opgaven, zoals opgenomen in de Zuid-Kennemeragenda (2023). De opgaven op het niveau van de Metropoolregio zijn beschreven in de in 2023 opgestelde propositie van Zuid-Kennemerland ten behoeve van de nieuwe MRA Agenda 2025-2028.
In 2024 zijn er diverse projecten in de MRA geweest die betrekking hebben op gemeente Bloemendaal, zoals afstemming programmering woningbouw, het project MRA-Elektrisch, Novex MRA (waaronder een verkenning keuzevraagstuk drinkwater), de ontwikkeling van het nieuwe OV-knooppunt ‘Haarlem Nieuw Zuid’ en de start van de pilot R-Net Metrobus, het netwerk van doorfietsroutes, de herijking van de strategische agenda toerisme in de MRA.
Op basis van de samenwerkingsafspraken wordt de benodigde inzet voor de MRA Directie en de flexibele schil (die nodig is voor de uitvoering van de uitvoeringslijnen uit de MRA Agenda) ‘om niet’ geleverd door de deelnemers. Hier wordt vanuit de deelregio Zuid-Kennemerland gezamenlijk invulling aan gegeven.
Aan het eind van elke vierjaarlijkse MRA Agenda periode volgt inhoudelijke en financiële verantwoording richting alle deelnemers. Uit de verantwoording over de periode 2021-2024 blijkt dat er een overschot is gerealiseerd tussen de daadwerkelijke ontvangen inkomsten en de daadwerkelijk gerealiseerde uitgaven van ca. € 1.329.287. Dat is inclusief extra gegenereerde projectinkomsten voor een bedrag van ruim € 0,5 miljoen. Het Bloemendaal aandeel in het overschot bedraagt € 5.782. Het bestuur stelt voor om het overschot van ruim € 1,3 miljoen te bestemmen aan de versterking van de lobby functie in Europa (en Den Haag) en aan het aanjaagbudget voor de periode 2025-2028. Dit laatste om ook tegemoet te komen aan de lastige financiële meerjarige opgave waarin veel deelnemers, zijnde gemeenten, verkeren.
- verbonden partijen
Gemeenschappelijk Orgaan Bescherm Wonen
Gemeenschappelijk Orgaan Bescherm Wonen
Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen
Doelstelling
Het Rijk verplicht gemeenten binnen dezelfde regio om samen te werken bij de doordecentralisatie Beschermd Wonen. Om aan deze eis te voldoen hebben de gemeenten in onze regio afgesproken het Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen op te richten (GO). Vanuit het GO worden afspraken gemaakt over beleid, gezamenlijke taken en verantwoordelijkheden, inkoop en financiën. De ambitie van de doordecentralisatie is dat burgers met een psychische kwetsbaarheid zo gewoon mogelijk wonen, in hun eigen omgeving, met herstelondersteuning gericht op inclusie, volwaardig burgerschap, participatie, zelfredzaamheid en informele steun. Dit versterkt de beweging van ‘intramuraal’ naar ‘zo gewoon mogelijk' thuis wonen. Het GO faciliteert een goede samenwerking in de regio, wat bijdraagt aan het behalen van deze doelstellingen.
Deelnemende gemeenten
Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede en Haarlemmermeer.
Bestuurlijk belang
Aan het Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen wordt deelgenomen door de colleges van de acht gemeenten. Zij worden vertegenwoordigd door hun portefeuillehouders. De uitvoerende taken van het GO worden belegd bij het Uitvoeringsteam Regionale BW (URB), dat in ieder geval de eerste 3 jaren gepositioneerd wordt bij de gemeente Haarlem.
Bestuurlijke verantwoording
De begroting van het GO wordt ter zienswijze voorgelegd aan de gemeenteraad.
Financieel belang
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking: laag.
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
0
26.830.000
0
5.569.000
Rekeningresultaat
Resultaat na bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2024
n.v.t.
6.555.000
n.v.t.
0
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven (66810200.435100;66810200.4110000
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr. 2024
0
52.000
52.000
0
Ontwikkelingen
De Gemeenschappelijke Regeling Beschermd Wonen is per 1 januari 2024 in werking getreden. Door het uitstel van de landelijke doordecentralisatie zijn nog niet alle afspraken van deze Gemeenschappelijke Regeling van toepassing: Haarlem ontving in 2024 nog alle middelen vanuit het Rijk voor BW en blijft tot 2025 verantwoordelijk voor de toegang.
Gemeente Bloemendaal heeft in de loop van 2024 hier lokaal uitvoeringsbeleid voor opgesteld. Een in gezamenlijkheid met de regio opgestelde regionale paragraaf maakt onderdeel van dit lokale uitvoeringsprogramma. - verbonden partijen
Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoering Bloemendaal en Heemstede
Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoering Bloemendaal en Heemstede
Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoering Bloemendaal en Heemstede 2023
Doelstelling
Goede taakuitoefening op het gebied van HRM, Facilitaire Zaken en Communicatie, van de gemeenten Bloemendaal en Heemstede.
Deelnemende gemeenten
Bloemendaal en Heemstede.
Bestuurlijk belang
De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de deelnemende gemeenten, ieder voor zover zij bevoegd zijn.
Bestuurlijke verantwoording
De beleidsbepalende bevoegdheden en de bevoegdheid om de financiële kaders vast te stellen blijven berusten bij de gemeenten, ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft.
Financieel belang
De totale kosten van de Regeling worden tussen de gemeenten verdeeld op basis van het inwoneraantal van de Gemeenten van 1 januari van het voorgaande jaar.
Risico's
Risico analyse volgens nota Grip op samenwerking; gemiddeld
Jaarverslag 2024
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
1 jan. 2024
31 dec. 2024
1 jan. 2024
31 dec. 2024
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
Rekeningresultaat
Resultaat voor bestemming rekeningresultaat
Hiervan verrekend met de bijdrage gemeenten
2023
2024
2023
2024
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
Bijdrage vs. begroting
Werkelijke en geraamde uitgaven;
Primitieve begroting 2024
Begroting na wijziging 2024
Werkelijk 2024
Verschil Rek./Begr.2024
3.661.685
4.135.754
4.135.344
410
Aandeel Bloemendaal 46,3% € 1.913.457
Aandeel Heemstede 53,7% € 2.221.887Ontwikkelingen
Per 3 mei 2023 is de GR Bedrijfsvoering in gesteld met als centrumgemeente Bloemendaal. Vanaf 2024 zijn de budgetten op het gebied van HRM, Communicatie en Facilitaire Zaken in de GR ondergebracht. Daarbij gaat het op reguliere bedrijfsvoeringsbudgetten en budgetten waaraan een gemeenschappelijke (bestuurlijk vastgesteld) beleid aan ten grondslag ligt. Een eerste evaluatie van de GR wordt in Q3 2025 opgeleverd.